Svensk Kolgrill presenterar:
Grill Robust

Grill Robust

Grill Robust är vår egen grill, garanterad att ge dig en oförglömlig grillupplevelse!
Läs mer

Grillat för 15!

 

Förra helgen gav vi oss på vad som måste anses som lite av en utmaning, att få fin glöd med briketter utan att använda tändvätska. Mycket stod på spel också, 15 hungriga gäster väntade ivrigt på resultatet!

Grillbriketter utan tändvätska

Skillnaden mellan briketter och vanlig kol är att briketterna är så pass mycket mer kompakta och därför måste eldas igenom ganska länge innan de skapar en fin glöd. Med tändvätska låter man briketterna suga i sig tändvätskan ordentligt och tänder sedan enkelt på dem, men tändvätska undviker vi in i det längsta då det även kan ge en otrevlig bismak på maten.

Lösningen blev att skapa en ordentlig grotta i kolen och fylla i med ovanligt mycket tjockare träflisor. Dessa bör ha brunnit upp innan maten ska på så att det inte börjar brinna under själva grillningen varför avvägningen med deras tjocklek blir viktig. När vi fått upp en fin brasa mitt i Grill Robust började vi sedan sakta lasta på med briketter i en hög över elden. Eftersom Grill Robust är öppen med ett galler även under elden skapades ett fint luftsug och elden kunde brinna på rejält under kolen.

Grillat för 15!

Strax innan briketterna var redo la vi sedan på gallret för att låta de sista lågorna av vår lilla brasa rengöra gallret åt oss. Sedan placerade vi ut kvällens kött efter tjocklek på avsedda platser. En fantastisk mängd kött blev det och det var nog ingen gäst som gick hem hungrig efter detta!

Avundsvärda grillupplevelser
  • Thomas säger:

    Precis vad jag brukar göra när vi grillar och rekommenderar andra att göra. Blanda briketter med kol för att få en fin och lång brintid, glöd och bra värme.

  • Niklas Olsson säger:

    @Thomas, jo det är ju lite mer meck med att få briketterna att glöda fint utan tändvätska, men nästintill ett måste om man ska grilla mycket och länge!

Dela med dig av din bästa grillupplevelse!