Svensk Kolgrill presenterar:
Grill Robust

Grill Robust

Grill Robust är vår egen grill, garanterad att ge dig en oförglömlig grillupplevelse!
Läs mer

Grundläggande

 

GrillEn riktig grillmästare täljer tunna träflisor av ett vedträd för att sakta starta elden som sedan övergår i en perfekt glöd. Köttet har fått ligga och dra till sig i marinaden. När köttsaften sakta börjar stiga på ovansidan är det dags att vända på köttet och man har den perfekta grillytan.

Tumma aldrig på säkerheten. Ha alltid en hink vatten eller en brandsläckare nära till hands. Placera grillen plant så den inte kan välta. Undvik att ställa grillen direkt på en altan av trä eller gräsmatta utan skydd under, ifall det skulle åka glöd rakt igenom. Placera aldrig grillen för nära husfasaden och ha gärna grillen så fri som möjligt. Lämna aldrig grillen utan uppsikt.

Se till att grillen står i lä för bästa möjliga start av glöden. Själva använder vi aldrig tändvätska när vi grillar, inte bara för miljöns skull utan även för smaken. Tändvätska kan nämligen ge köttet en lite kemisk bismak.

Det är enklare än man tror att göra en perfekt glöd med lite tålamod. Idag finns det en mängd hjälpmedel dessutom. Elektriska kolgrillstartare, kolgrillsstartare som man laddar med lite tidningspapper och sedan fyller med kol. Många av dagens grillar har dessutom denna funktion inbyggd.

Utan hjälpmedel är det bästa att bara skära tunna flisor av ett torrt vedträ och lägga i mitten av grillen med kol runt som en vulkan och låta en brasa sakta börja i grillens mitt och sedan försiktigt lägga över kolen tills det glöder tillräckligt för att blandas med resten av kolen.

När värmen från kolen är som högst lägger vi över gallret så att smuts och fettrester lätt kan skrapas bort innan gallret får kontakt med maten.

När glöden har fått fin färg och man kan hålla handen över grillen 3-6 sekunder så är det dags att börja grilla. Ett bra tips är att ha alla tillbehör för grillningen nära till hands så man slipper springa fram och tillbaka till köket eller vedboden.